Skip to content

Лазерно премахване на татуировки и перманентен грим

Независимо дали става въпрос за некачествено направена татуировка и перманентен грим или просто желаете да се отървете от тях, кожата Ви може да бъде върната в първоначален вид и отново да се чувствате красиви и естествени, Най-ефективният и безопасен начин за премахване на татуировки и перманентен грим са лазерните системи на Biolaser Q-switch

Какво представлява Biolaser Q-switch?

Лазерните системи Q-switch се смятат за златен стандарт в процедурите по премахване на татуировки. Мощността и продължителността на лазерния импулс са важни параметри, защото мощните и кратки импулси са по-безопасни и по-ефективни за премахване на татуировки.
При Q-switch лазерите излъчването е такова, че оцветителите поглъщат импулсите много по-силно от съседните елементи на кожата. При поглъщането на лазерните импулси гранулите на оцветителите се разбиват на микроскопични частици, без да увреждат околната тъкан. Клетките на имунната система улавят тези частици и постепенно ги елиминират в рамките на няколко седмици след процедурата.

Колко процедури са необходими за постигане на финалния резултат?

Лазерно премахване на татуировки и перманентен грим
Пълното премахване на татуировки е продължителен процес, който изисква постоянство и поредица от терапии. Броят на процедурите и интервалът между тях зависи от различни параметри, включващи например третираното място и цвета на кожата. Например, едно премахване на татуировки по крайниците отнема по-дълго време. Препоръчва се разстоянието между две терапии да е от 4 до 7 седмици. Броя на процедурите варира между 3 и 10.
Успешното премахване на татуировки е строго индивидуален процес и зависи от типа на кожата, локацията на татуировката, цвета на мастилото, количеството на оцветителя, регенеративните способности на отделния индивид и начина на поставяне на рисунката.

Има ли болка по време на процедурата?

Процедурата по премахване на татуировки не е болезнена, но не може да се опише и като особено комфортна за пациентите. Мнозина от тях я определят като по-неприятна в сравнение със самото поставяне на рисунките, а усещането се сравнява с парене или ожулване на кожата.
Поради тази причина, можем да предложим на нашите пациенти да се възползват от опцията за обезболяване на процедурата по премахване на татуировки в медицински център DermaPlus. Тази възможност също ще бъде обсъдена с нашите специалисти и ще бъде назначена според желанието и индивидалния праг на болка на всеки пациент. Самото обезболяване се извършва посредством външно приложение на обезболяващ крем върху участъците на кожата, които предстои да бъдат третирани с лазер.

Препоръки сред терапията за премахване на татуировки

Веднага след процедурата по премахване на татуировки се получава лек оток на третираното място, като кожата там избледнява. Зачервяванията в съседните участъци обикновено преминават в рамките на 24 часа, а в третираните зони се появяват корички, които се излющват за около 14 дни. Самият пигмент на татуировката може да се намери в коричката. Избледняването на татуировката започва да се забелязва с просто око в рамките на следващите 8 седмици. Възможно е в хода на терапията да се назначи и антибиотично лечение, макар че лазерните апликатори са стерилни и няма необходимост от такова.

Възможни ли са странични ефекти и усложнения при процедурата по премахване на татуировки?

За част от пациентите, подложили се на премахване на татуировки с Q-switch лазер, могат да се наблюдават временни промени в пигментацията на кожата. Пигментните петна изчезват в рамките на няколко месеца, като се прилагат и широкоспектърни слънцезащитни продукти. Ако пациентът е склонен към пигментации, се препоръчват по-дълги интервали между отделните терапии. Пациентите с келоиди трябва да бъдат предупредени за повишен риск от образуване на белези на третираните участъци от кожата.

В течение на процедурата по премахване на татуировки не е изключена и проява на алергични реакции, тъй като Q-switched лазерите активират мастилото. Могат да се появят зачервявания и сърбежи след терапията – особено когато мастилото е червено или жълто, тъй като в тези оцветители се съдържат живачен сулфид и кадмиев сулфид.

Противопоказания за лазерно премахване на татуировки и пигментни петна:

Цена за малък размер(до 5/5см) – 70 лв.

Цена за други големини – остойностява се индивидуално